Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

 

MAGAS NYOMELEM TARTALMÚ ÖNTÖZŐVÍZ HATÁSA A TALAJ-NÖVÉNY RENDSZERRE, TOVÁBBÁ A KÖZVETLEN EMBERI TÁPLÁLKOZÁSRA SZÁNT ÉLELMISZER ALAPANYAGOK MINŐSÉGÉRE

 

 

Kedvezményezett neve: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Projekt címe: Magas nyomelem tartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer alapanyagok minőségére

Projekt azonosító száma: NVKP_16-1-2016-0044

Projekt időtartama: 2017.02.01.- 2021.02.28.

Konzorciumvezető: Ökológiai Kutatóközpont ‒ Duna-kutató Intézet

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt tartalma:

Magyarországon az öntözött mezőgazdasági területek aránya jóval alulmarad az Európai Uniós átlaghoz képest, így a hazai gazdálkodókat az öntözés intenzifikálási program keretében az öntözéses növénytermesztés fejlesztésére kapacitálják. Ezért is alapvető fontosságú az öntözési célra használt vizeink vizsgálata a talajt, a növényt és a táplálékláncot ért terhelések értékelésében.

A projekt célja, hogy végigkísérje a toxikus arzén (As), bór (B), valamint az emberi szervezet számára esszenciális szelén (Se) és jód (I) útját, felhalmozódását és hasznosítását a víz-kőzet, víz-talaj, víz-öntözővíz, öntözővíz-növény és a növény-emberi tápanyag kapcsolatokon keresztül. Ezen felül értékelje azok környezeti és humán-egészségügyi kockázatát, valamint a kutatási eredményekre alapozva támogassa a döntéshozatalt és a gazdálkodókat egy öntözési szaktanácsadás alapjainak megteremtésével.

Magyarország felszíni és felszín alatti vizekben gazdag terület. Vizeink általánosan jó állapotának megőrzése nélkülözhetetlen a fenntartható és biztonságos környezet, valamint az egészséges élelmiszerek előállítása szempontjából is. Az öntözési célokra használt vizeinkben azonban potenciális kórokozók jelenlétével is számolni kell, így elengedhetetlen a vizek higiénés állapotának vizsgálata. A pályázat keretében az öntözővizek mikrobiológiai terheltségét mérik fel bakteriológiai és egyéb egysejtű indikátor szervezetek tanulmányozásával. Az élő szervezetektől függetlenül az öntözővizekben változó koncentrációban potenciálisan toxikus és esszenciális mikroelemek fordulhatnak elő, ezért szükséges a vizek elemtartalmának felmérése, és ez alapján az egészségre ártalmas és/vagy hasznos elemeket tartalmazó öntözővizek felhasználhatóságára vonatkozó küszöbértékek meghatározása. A vizek vízkémiai tulajdonságainak elemzése mellett kiemelt fontosságú a nyomelem-tartalom meghatározása, különös tekintettel az arzén, a bór, a jód és a szelén elemekre vonatkoztatva.

A mezőgazdasági tevékenység - beleértve a különböző összetételű öntözővizek használatát is - megváltoztathatja a talajok tulajdonságait, többek között az elemtartalmat, ezáltal a talajok termelékenységet, a termés mennyiségét és minőségét, adott esetben a talajban élő közösség összetételét. A négy kiemelt nyomelem (As, B, Se, I) hatásának vizsgálatához homok, homokos vályog és vályog talajon különböző növénycsaládhoz tartozó zöldségfélék más- más részeiben - különös tekintettel a fogyasztható részekre - vizsgálják a fent nevezett elemek feldúsulását, a növények élettani paramétereit. Mindemellett figyelemmel kísérik a többváltozós (talajtípus, nyomelem, növényfaj) kísérleti elrendezésekben a talajokban bekövetkező kémiai, fizikai és biológiai változásokat.

A növények fogyasztható részeiben a vizsgált nyomelemek koncentrációinak meghatározásával - az elfogyasztott táplálékmennyiség ismeretében - meghatározhatóvá válik a testtömegre vonatkoztatott átlagos napi bevitel, így individuális humán kockázat számítható. Kockázat a társadalomra ténylegesen jellemző expozíciós paraméterek mellett is számítható, akár az érzékeny csoportok (pl. gyermekek, várandósok) külön figyelembe vételével. Az eredmények ismeretében az öntözővíz összetételére vonatkozó egészségügyi ajánlások fogalmazhatóak meg.

A kutatás az Ökológiai Kutatóközpont vezetésével, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Smaragd GSH Kft. konzorciumi partnerek közreműködésével valósul meg, az NNK elsődlegesen a vizek higiénés állapotának felmérését, a talajok mikrobiális közösségének vizsgálatát, valamint a humán egészségkockázat-elemzéseket végzi.

 

NKFIA infoblokk kerettel program fekvo 2019 HU

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít