Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

efop181 logo

Projektazonosító: EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001

Projekt címe: KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK

Projektmegvalósítás kezdete, vége: 2016.03.01. – 2023.11.30.

Projekt költségvetése: 16 663 766 106 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ keretein belül megvalósuló EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt átfogó, hosszú távú célja a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése révén a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatának csökkentése, a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, a már jelenleg is működő szűrővizsgálati rendszerek felülvizsgálata, valamint azok továbbfejlesztése. A célkitűzések között szerepel a szűrővizsgálatok teljes körű szabályozottságának biztosítása, a népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú, országos alkalmazásra esélyes szűrések alkalmazhatóságának és bevezethetőségének vizsgálata.

A projekt egyik kiemelt célja a szervezett lakossági kétlépcsős vastagbélszűrés országos kiterjesztése a teljes 50-70 éves korosztályba tartozó célpopulációra. A vastagbélszűrés folyamatos népegészségügyi szűrésként történő biztosításához elengedhetetlen szabályozók a projektben kidolgozásra kerülnek, a szűrések támogatására szolgáló tárgyi feltételek biztosítása megtörténik.

A HPV okozta betegségteher csökkentése érdekében a projekt vállalja három tanéven keresztül a HPV elleni védőoltás kiterjesztését a 7. osztályos korcsoportba tartozó 60.000 fiúgyermek számára, továbbá az esélyegyenlőség jegyében szellemi és testi fogyatékossággal élő hölgyek szűréséhez speciális vizsgálószékeket is biztosít.

A projekt háziorvosi praxisok, védőnők, mammográfiai asszisztensek, citológiai asszisztensek, emésztőszervi endoszkópos asszisztensek, valamint gyógyszerészek és gyógyszertári (szak) asszisztensek számára ingyenes akkreditált e-learning és jelenléti továbbképzéseket szervez a naprakész tudás- és információszerzés átadása érdekében. A továbbképzések egyik fő célja, hogy valamennyi, a méhnyakszűrés iránt elkötelezett védőnő alkalmassá váljon az önálló méhnyakszűrés végzésére. A projekt célkitűzése 7.000 egészségügyi szakember bevonása a képzések elvégzésébe.

A projekt keretében kiépítésre kerül a népegészségügyi szűréseket támogató informatikai rendszer. A szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzés érdekében a lakosság érzékenyítése kiemelt szerepet kap a szemléletformáló egészségkommunikációs, edukációs üzenetek átadása során. Az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok keretein belül összesen 804.000 fő szűrésbe történő bevonása szerepel.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (A projekt bemutatasa.pdf)Projekt adatlap 2023-12-12
Download this file (Tamogatai szerzodes.pdf)Támogatói szerződés 2023-03-29

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít