Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

BISZFENOL A

A BISZFENOLOK olyan szintetikus vegyületek, melyeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártásához használnak, valamint PVC műanyagokban antioxidánsként alkalmazhatják. A biszfenolok közül a legelterjedtebb vegyület a biszfenol-A (BPA).

A polikarbonát műanyagok hajlítható, ugyanakkor rendkívül törés- és hőellenálló anyagok, kedvező tulajdonságaik révén nagyon elterjedten gyártják. A BPA-t tartalmazó tárgyak ezért sokfélék és rendkívül gyakoriak. Polikarbonátból készülnek például a mikrohullámú sütőkben használható műanyag edények, a merevebb műanyag tányérok, az átlátszó, üveghatású poharak és a dobozfedelek, valamint a vízautomaták ballonjai is. A BPA könnyen az emberi szervezetbe kerülhet, mivel hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás következtében kioldódhat az ételekbe, italokba. A mobiltelefonok némely védőtokjai és sok más termék (pl.: CD, DVD, számítógépek, laptopok) gyártásához polikarbonátot használnak, így ezekben a tárgyakban is előfordulhat a vegyület.

Biszfenolokat tartalmaznak a polikarbonátokon kívül az epoxigyanta műanyagok is, amelyekből a befőttesüvegek fedelén látható fehér bevonat készül és egyes konzervdobozok belső felülete is. A legtöbb bolti blokkhoz, parkolójegyekhez, illetve a kártyás fizetés bizonylatához használt hőpapírokban is megtalálhatóak, amelyekből érintkezés hatására a bőrön keresztül felszívódva a szervezetbe kerülhetnek. Mindezeken kívül egyes PVC-ből készült termékek is tartalmazhatnak biszfenolt.

A biszfenolok főként a fejlődő szervezetben, de a felnőtteknél is a hormonok összehangolt, harmonikus működését megzavarva, számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. Így, a ftalátokhoz hasonlóan magzati és kisdedkorban befolyásolhatják a nemi fejlődést (pl.: rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, korai pubertás), valamint hozzájárulhatnak egyes idegrendszeri eltérések kialakulásához (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek). A fiatal felnőttekben is hatással vannak a nemi működések egészségére, termékenység-, spermiumszám csökkenést, meddőséghez vezető policisztás petefészek betegséget vagy endometriózist okozhatnak. A későbbi életkorokban befolyásolhatják az anyagcsere-folyamatokat, így hozzájárulhatnak az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához.

A BPA felhasználását a cumisüvegek és a csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásához az Európai Unióban már betiltották. Az egyéb, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és a kisgyermek-játékok esetében pedig meghatározták azt a maximális mennyiséget, amely kioldódhat a termékből. Hőpapírokban való alkalmazása 2020-tól korlátozott. Emellett, Németország jelenleg javaslatot készít elő annak érdekében, hogy az Európai Unióban a BPA-ra és a szerkezetileg rokon biszfenolokra általános korlátozás vonatkozzon az árucikkekben.

A BPA különös aggodalomra okot adó anyagnak is minősül, melyekkel kapcsolatban a lakossági vásárlók érdeklődhetnek az árucikk forgalmazóinál, hogy az érintett termék tartalmaz-e ilyen anyagot. Amennyiben legalább 0,1 %-os koncentrációban található valamely különös aggodalomra okot adó anyag a termékben, akkor a forgalmazónak 45 napon belül tájékoztatást kell adnia a vásárlónak legalább az érintett anyag(ok) megnevezésével.

A BPA-ra már bevezetett intézkedések ellenére szükséges a tudatosság és az odafigyelés, hiszen azok jelenleg nem fednek le minden potenciális biszfenol forrást, és az Európai Unión kívül sok helyen egyáltalán nem vezettek még be erre vonatkozó korlátozásokat, továbbá a több termékből kioldódó kis mennyiségek is összeadódnak. Odafigyeléssel azonban csökkenthető a szervezetbe kerülő biszfenolok mennyisége. Ennek érdekében javasolt műanyag helyett természetes anyagból készült tárgyakat használni, illetve az összetevőket fokozottan ellenőrizni, valamint PVC-mentes és BPA-mentes terméket választani. Az ételek és, italok polikarbonát (jelölése: PC) műanyag edényben történő melegítése kerülendő, helyette üveg-, rozsdamentes acél-, kerámiaedények használata ajánlott. Konzervek helyett friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vegyületnek való kitettség. Befőzéshez, meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg használata javasolt. A házipor is tartalmazhat biszfenolt, ezért fontos a nedves törlővel történő portalanítás, rendszeres takarítás. Kisgyermekek kezébe nem tanácsos hőpapíros számlát, bolti blokkot, illetve PVC-ből vagy polikarbonátból készült műanyagterméket adni.

 

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (BISZFENOL-A.pdf)BISZFENOL-A 2019-04-14

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít