Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Két importált Zika-vírus fertőzést igazolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia Laboratóriuma. A két fertőzött előzetesen Thaiföldön járt, a fertőzést enyhe tünetekkel vészelték át. A Zika-vírus általában inluenzaszerű tüneteket okoz,  a trópusokon szúnyogcsípéssel terjed, a megfertőződésre ott lehet számítani.  Honi eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika- vírus nem jelent.

A Zika-vírus Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein előforduló kórokozó, mely elsősorban szúnyogok csípésével terjed, de a fertőzés szexuális úton, illetve várandós anyáról magzatára is átvihető.

A trópusi területek egyre népszerűbb üdülési célpontok a magyar lakosság körében. Mivel védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre a Zika-vírus ellen, ezért kiemelten fontos hogy a trópusi-, szubtrópusi térségekbe történő utazás során védekezzünk a vírust terjesztő szúnyogok csípése ellen. Ajánlott szúnyogriasztó és szúnyogháló használata, továbbá a hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág viselése. A trópusi vidékre utazóknak javasolt fokozottan figyelni a szúnyogok elleni védekezésre, valamint a közeljövőben várandósságot tervező párok számára jelenthet kockázatot a Zika-vírussal érintett területekre utazás.

A fertőzések körülbelül 75%-a tünetmentesen zajlik, és a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ezek lehetnek láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya gyulladás. Várandós nők fertőződése során a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Amennyiben az érintett területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül megjelenő Zika-vírus fertőzésnek megfelelő tüneteket tapasztalnak, kérjük forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét. Szűrővizsgálatokra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrése esetében a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével, várandósság esetén pedig a gondozás keretében Zika-vírus fertőzés gyanúja esetén kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít