Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

SZEMÉLYI, FERTŐTLENÍTŐ KAPUVAL PORLASZTOTT FERTŐTLENÍTÉS HASZNÁLATA NEM JAVASOLT COVID-19 FERTŐZÉS TERJEDÉSÉNEK CSÖKKENTÉSÉRE

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon személyekre kijuttatott (fertőtlenítő kapuval porlasztott) fertőtlenítési technológiára biocid engedéllyel egyik készítmény sem rendelkezik.
A technológia hatékonysága és biztonságossága nem bizonyított, ezek nélküli alkalmazása nem elfogadott.

A World Health Organisation (WHO) 2020. május 15-ei kiadványában személyek fertőtlenítő kapuval porlasztott fertőtlenítésének elkerülését javasolja.
Semmilyen körülmények között nem ajánlott fertőtlenítőszerekkel permetezni zárt térben, emberek jelenléte mellett. Emberek fertőtlenítőszerrel történő fertőtlenítése fizikai és pszichológiai szempontból káros lehet, és nem csökkenti a fertőzött személy azon képességét, hogy cseppek vagy érintkezés útján terjessze a vírust.
Fertőtlenítőszeres aeroszol alkalmazása kizárt olyan helyeken, ahol az, belégzésre kerülhet. A felső légutak sejtjeinek oxidatív károsodását, légúti irritációt okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Emellett hatékonysága is megkérdőjelezhető mivel a kapun keresztülhaladt fertőző egyének továbbra is szórhatják a vírusokat köhögés, tüsszentés, de akár beszéd vagy egyszerűen kilégzés során is.

Ki kell emelni, hogy az egyének klórral és/vagy más mérgező vegyszerekkel történő permetezése szem- és bőrirritációt, a szer belélegzése hörgőgörcsöt és gasztrointesztinális hatásokat, például émelygést és hányást okozhat. Fokozott, nem kívánatos mellékhatások is felléphetnek az arra érzékenyeknél, például a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél, mint asztma vagy COPD.

A kiegészítő fertőtlenítésre használt ózonnal és ultraibolya sugárzással kapcsolatban megállapítható, hogy személyek ózonnal és UV-vel történő fertőtlenítése szintén veszélyes és nem elfogadott, nem elfogadható technológia. Az ózon az élő szervezetekre már kis koncentrációban is veszélyes, súlyos egészségkárosodást, maradandó tüdőkárosodást okozhat. Az ultraibolya sugárzás nem csak a mikroorganizmusokra, hanem élő szervezetek sejtjeire is (beleértve az emberi szervezetet) veszélyes, erős szem és bőrkárosító hatású.

A levegő oxigénjéből előállított ózon (generátorral) kizárólag emberek, állatok jelenléte nélkül (de a növényeket is el kell távolítani!) alkalmazható zárt helyiség felületeinek légtéren keresztül történő fertőtlenítésére, a használati utasítást szigorúan betartva, amennyiben és csak abban az esetben, ha annak hatását bizonyították és a megfelelő biocid engedéllyel rendelkezik.

Fentiekre tekintettel személyi, fertőtlenítő kapuval porlasztott fertőtlenítés (az ún. „Covid-kapu”) alkalmazása nem biztonságos, nem rendelkezik engedéllyel és hatékonysága sem bizonyított, így jogszerű forgalmazása és használata sem lehetséges.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít