Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

radon program logo

Mit kell tudnunk a radonról?

A „sugárzás” szót meghallva általában valami ijesztő, káros dologra gondolunk. Pedig a radioaktív sugárzás a Föld keletkezése óta jelen van és része, alakítója életünknek. A természetes sugárzásért részben a Föld keletkezése óta a földben található hosszú felezési idejű, le nem bomlott természetes eredetű radioaktív izotópok felelősek. A radon és a belőle keletkező bomlástermékek belégzésétől származik a természetes sugárterhelésünk legnagyobb része.

Mi a radon?

A radon egy színtelen, szagtalan, emberi érzékszervekkel nem észlelhető radioaktív nemesgáz, amely a talajban lévő uránból származik és észrevétlenül bejuthat az épületekbe.

A szabadban és az épületek nagy részében a radon-koncentráció rendkívül alacsony, így nincs egészségre ártalmas hatása. Az épületbe a radon elsődlegesen a talajból, másodlagosan az építőanyagból jut és bizonyos esetekben (különösen pl. a pince, vagy alagsori szinteken) felhalmozódhat és idővel egészségügyi kockázatot jelenthet.

A radon-koncentráció beltéri levegőben mért éves átlagos felső viszonyítási értéke lakó- és középületekben, munkahelyeken 300 Bq/m3 (Bq=Becquerel, az aktivitás mértékegysége).

Összehasonlításként, a hazai lakóépületek átlagos radon koncentrációja korábbi felmérések szerint 128 Bq/m3, míg a szabadban kb. 10 Bq/m3.

Mi a radon egészségügyi kockázata?

Amikor a radon bomlása a levegőben történik, a bomlástermékei a levegőben lebegő porszemcsék (aeroszolok) felületére tapadnak ki. A levegővel belélegezett porszemcsék méretüktől függően kiülepednek a tüdő hörgőinek a falára és így a szemcsékre tapadt leányelemek közvetlen közelről, nagy intenzitással sugarazzák be a tüdő hámsejtjeit. Ez belső sugárterhelést okoz. A tüdő hámszövetének besugárzása pedig a besugárzás dózisával arányosan megnöveli a tüdőrák kialakulásának a kockázatát.

Régóta ismert a radon tüdődaganatokat okozó hatása uránbányászok körében. A legutóbbi évtizedek széleskörű nemzetközi vizsgálatai azonban azt is bebizonyították, hogy a talajból és az építőanyagokból a lakásokba, építményekbe beszivárgó radon olyan mennyiségben fordulhat elő, amely jelentősen megemelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

FONTOS: a betegség esetleges kialakulásához hosszú évekig, évtizedekig tartó folyamatosan magas radon szintnek való kitettség vezethet!

Hogyan mérhetjük lakóhelyünk radon koncentrációját?

Minden épületben jelen van a radon bizonyos koncentrációban. A kérdés az, hogy mekkora ez a koncentráció. Egyszerű mérésekkel ez könnyen megállapítható. A beltéri radon vizsgálatok során kisméretű passzív eszközök, úgynevezett radon nyomdetektorok kihelyezését kérjük otthoni vagy munkahelyi környezetben, összesen egy éven keresztül, három havonta cserélve azokat. A detektorok kezelést nem igényelnek, nem foglalnak nagy helyet és nem bocsátanak ki magukból sugárzást vagy kémiai anyagot. A kihelyezéseknél nagyon fontos, hogy az újabb detektorok a csere után is ugyanoda legyenek téve és ne mozgassuk őket a következő cseréig. Ezen kívül szükséges, hogy a kihelyezést és a cseréket is pontosan dokumentáljuk.

Mi a teendő, ha az otthonomban referencia érték feletti radon koncentrációt mértek?

A már meglévő épületekben az utólagos radon mentesítésnek <ugrás a „Radon szint csökkentés” menüpontra> több módja lehetséges:

A helyiségek szellőztetésének növelése

  • megfelelő természetes szellőzés biztosítása a meglévő növelésével
  • a szellőzés mértékének mesterséges növelése pl. légcserélő berendezéssel

A talaj radon épületbe jutásának megakadályozása

  • a radonos talaj levegő elszívása v. elvezetése az épület alól
  • a talaj és az épület érintkező felületeinek szigetelése a radon szivárgással szemben
  • túlnyomás létrehozásával a beltérben légcserélő berendezéssel

Az építőanyag eredetű radon forrás eltávolítása

  • a nagy radon kibocsátású építőanyag (pl. salak feltöltés, salakbeton fal) eltávolítása, illetve kiváltása más anyagokkal

Épületek tervezésekor érdemes megmérni az építési terület talaj radon-potenciálját (azaz a radon kibocsátó képességét). Ha az túl magas (a radon-koncentráció meghaladja a 30-40.000 Bq/m3 értéket és a talaj gázpermeábilitása közepes vagy nagy), akkor már az épület tervezésekor javasolt a radonnal szembeni védekezés kialakítása (pl. megfelelő szigetelés tervezése, talaj szellőztető-csőrendszer kiépítése, vagy pince tervezése az épület alá).

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (NRCST kormányhu_20190418.pdf)NRCST kormányhu_20190418.pdf 2022-07-27

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít