Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A hűvösebb idő beköszöntével egyre több lakásban kezdenek el fűteni. A megfelelő mértékű szellőztetésre azonban ilyenkor is gondot kell fordítani, mivel az csökkenti  a belső terekben keletkező légszennyezők koncentrációját. Néhány egyszerű módszerrel könnyen megelőzhető a belső térben az allergének, a szén-dioxid, a szén-monoxid és egyéb káros anyagok okozta egészségkárosodás. A hatékony szellőztetés segít megőrizni egészségünket, javítja az életminőségünket. A helyiségek megfelelő szigetelése, optimális hőmérséklete és páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, a lakás szellőztetése biztosítja a friss levegőt, ami által kevésbé leszünk fáradékonyak, ki tudjuk magunkat pihenni, nő a koncentrációképességünk.

A fűtési szezonban ritkábban nyitunk ablakot, ezért a lakás levegőjében felhalmozódhat a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség kedvez a penészgombák és a poratkák megjelenésének, szaporodásának, ezáltal növeli az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát.  

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is naponta többször tárjuk ki teljesen az ablakokat, és rövid ideig, intenzíven szellőztessünk. Ne várjuk meg, míg a falak lehűlnek. E rövid, pár perces idő alatt kicserélődik a levegő.

A fűtés megkezdése előtt portalanítsunk a lakásban, a fűtőtestet is tisztítsuk meg. A bútorokon, a szőnyegekben és az egyéb felületeken megült porban sok, nyáron leülepedett pollen halmozódik fel. E szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Amikor ezeket üzembe helyezik, a feláramló meleg levegő magával ragadja a szennyezőanyag szemcséit, amelyeket belélegzünk.

A lakás levegőminősége légtisztítókkal is javítható. A légtisztítók elsősorban a felvert por, a kisméretű aeroszol részecskék, a pollen, az állati szőr, a penészgombák spóráinak és a baktériumok szintjét csökkentik a lakótérben, egyes típusaik a vírusok és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak.

A fűtési szezonban az ablakokat általában zárva tartjuk, a jól szigetelt nyílászárók gyakorlatilag megszűntetik a lakóterek természetes légcseréjét. Ennek következtében a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan heveny egészségkárosító hatása csak magas szén-dioxid koncentrációnak van, alacsonyabb koncentrációban rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

Az elégtelen légcsere következtében a szén-dioxid mellett, a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsulhat. A használati és berendezési tárgyakból, építőanyagokból, illetve a lakásokban végzett tevékenységeinkből (főzés, fűtés, festés, dohányzás) számos káros anyag kerülhet a levegőbe. A gyakori szellőztetés mellett fontos a rendszeres takarítás, melyet mindig nyitott ablak mellett végezzünk. A felújítási, karbantartási munkákat ne a fűtési időszakra időzítsük. Új bútorokat is lehetőség szerint a nyári időszakban vásároljunk, amikor többet szellőztetünk.

A fűtési szezon beindulásával megszaporodnak a szén-monoxid mérgezéses esetek. A szén-monoxid  színtelen, szagtalan, mérgező hatású gáz, mely a tüzelő és fűtőberendezésekből, illetve a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó garázsból származhat. A szén-monoxid gyengíti a vér oxigénszállító képességét, így oxigénhiányos állapot kialakulását okozhatja. A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, hányás, majd súlyos esetekben eszméletvesztés és halál.

Biztonságunk érdekében szakemberrel nézessük át a fűtő és tüzelőberendezéseket, és azokat rendszeresen tartsuk is karban.

Tudatos magatartással sokat tehetünk környezetünkért! Kövesse a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos közösségi oldalait!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít