Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

Országos szinten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a 23. naptári héten emelkedő tendenciát mutat. Budapest mindhárom mintáját (Észak-pesti, Dél-pesti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep), valamint a Budapest környéki agglomeráció (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) egyesített mintáját is emelkedő tendencia jellemzi. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti mennyiségben van jelen. A vizsgált városok közül csökkenés − egyedül − Nyíregyházán tapasztalható.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban a 23. héten is alacsony szinten stagnál. Szekszárd kivételével mindegyik mintában kimutatási határ alatti az Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

integralt leguti 2024 23 1

integralt leguti 2024 23 2

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.23.hét.pdf)NNGYK_Integrált felügyeleti rendszer 2024.23.hét.pdf 2024-06-13

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít