Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az utóbbi hetek csapadékos időszaka kedvezett a lágyszárú növények -különösen a pázsitfűfélék- fejlődésének, így pollenszórásuk az elmúlt hetekben fokozatosan erősödött. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja már országosan a közepes, magas tartományban alakul és fokozatosan emelkedik.

Az elmúlt hetekben az udvarokban, útszéleken és árokpartokon gyorsan nő a fű, amely hamar virágozni kezd, pollent szór, ezért  különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt ajánlja az asztmásoknak és az allergiában szenvedőknek, hogy a fűnyírással, kaszálással bízzanak meg más személyt és lehetőség szerint ne tartózkodjanak a közelben. Ha ez nem megoldható, akkor viseljenek maszkot. A port gyakran töröljük a lakásban - a nedves portörlés ajánlott - mivel ezzel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket. A hét második felében többfelé várhatóak záporok, zivatarok. Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben, asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

A várható pollenhelyezről tájékozódhat a naponta frissülő előrejelzésünk követésével!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít