Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. április 1 - 7. között az országban 10 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 120 800 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 14. naptári héten összesen 113 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 86 minta közül négy betegnél az influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), öt betegnél az influenza B, hét betegnél az RSV, tizenkét betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 11,6%, az RSV pozitivitási arány 8,1%, a HMPV pozitivitási arány 14,0%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 1,2% volt. A sentinel kórházak által beküldött 9 minta közül négy betegnél RSV-t azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 18 légúti minta közül egy influenza A(H1pdm09), kettő RSV, kettő human metapneumovírus, kettő rhinovírus, egy parainfluenza vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizennegyedik héten 128 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 13 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 14. héten a szennyvízminták többségében már nem mutatható ki a SARS-CoV-2 örökítőanyaga, ezzel összefüggésben az országos átlagértéket tekintve stagnálás jellemző. A vizsgált települések közül enyhe emelkedő tendencia látható Szolnokon, míg Békéscsabán, Salgótarjánban, Szegeden és Tatabányán csökkenés tapasztalható.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Influenza A

A 14. héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja egy minta esetben érte el a kimutatási határt. Országos átlag tekintetében stagnálás jellemző.

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 14 1

leguti 2024 14 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.14.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.14.hét.pdf 2024-04-11

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít