Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. február 26. és március 3. között az országban 44 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 251 900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 9. naptári héten összesen 324 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 230 minta közül 37 betegnél az influenza A(H1pdm09), nyolc betegnél az influenza A(H3), hét betegnél az influenza B, tizennyolc betegnél az RSV, öt betegnél a human metapneumovírus, négy betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 22,6%, az RSV pozitivitási arány 7,8%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 1,7% volt. A sentinel kórházak által beküldött 30 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, öt betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 64 légúti minta közül tizenhat influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), kilenc RSV, három human metapneumovírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a kilencedik héten 284 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 31 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 9. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja további csökkenést mutat, az értékek már elérték a tavaly nyárra jellemző minimum értéket. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia egyik mintavételi helyen sem detektálható, 9 mérési helyszínen stagnáló, míg csökkenés Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Veszprém esetében mérhető.

Az eredmények alapján a COVID-19 esetszámok további csökkenése várható.

Influenza A

A 9. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további csökkenést mutat. A héten 4 mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Az aktuális eredmények alapján a következő hetekben az influenza esetszámok további csökkenése várható.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 09 1

 

leguti 2024 09 2 

 

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.09.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.09.hét.pdf 2024-03-07

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít