Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. február 12 -18. között az országban 60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 289 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 7. naptári héten összesen 359 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 262 minta közül 67betegnél az influenza A(H1pdm09), 28 betegnél az influenza A(H3), nyolc betegnél az influenza B, tizenhat betegnél az RSV, egy betegnél a human metapneumovírus, tíz betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 39,3%, az RSV pozitivitási arány 6,1%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 3,8% volt. A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül tizenöt betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, tizenhárom betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 49 légúti minta közül tizenkettő influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), hét RSV, két human metapneumovírus, egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A humán mintákban SARS-CoV-2 variánsok közül az XBB.1.5-like+F456L csoporton belül az JG és EG.5 variánsok dominanciája csökkent, helyét 2024. 02. hetétől kezdve a HK és HV variánsok veszik át. A BA.2.86-on belül a JN.1 és variánsai a 4. hétre abszolút dominanciát mutatnak a  csoporton belül.

leguti 2024 07 1

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a hetedik héten 268 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

A 7. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat. A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója esetében, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében. Emelkedést Eger és Kaposvár esetén detektáltak, míg a további 10 vizsgált településen stagnálás mérhető.

leguti 2024 07 2

Influenza A

A szennyvizek Influenza A örökítőanyag koncentrációja az elmúlt heti maximum után a 7. héten csökkenésnek indult. A vírus örökítőanyagának koncentrációja 12 vizsgált mintában haladta meg a kimutatási határt.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 07 3

leguti 2024 07 4

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.07.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató_NNGYK_2024.07.hét.pdf 2024-02-22

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít