Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ 

A COVID-19 járvány miatt felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe. Egyre nagyobb figyelmet kap az új kihívást jelentő vírusok, baktériumok azonosítása. Felismerve ennek súlyosságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít. A fejlesztéshez Magyarország Kormánya és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból.

A projekt célja egy olyan, hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése a már meglévő legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3/BSL4) laboratórium mellett, amely a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén. Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme és közvetve a gazdaság védelme érdekében. Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi szinten kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók (pl. koronavírus, madárinfluenza vírus vagy Krími-kongói vérzéses láz vírus) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, a kórlefolyás tanulmányozásában.

A most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja. Rendkívüli események, veszélyhelyzetek (pl. bioterrorizmus) esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú. Mindezzel tovább erősítve hazánk kapuőri szerepét az Európai Unióban.

A fejlesztéssel kialakítják az új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épületét és annak informatikai rendszerét, valamint a laboratórium működtetéséhez szükséges új eszközöket szereznek be.

A projektről bővebb információk az NNK hivatalos honlapján, a www.nnk.gov.hu oldalon olvashatók.

A sajtóközlemény az EFOP-2.2.0-16 kódszámú „A minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztése” elnevezésű pályázaton elnyert EFOP-2.2.0-16-2020-00009 azonosítószámú „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” elnevezésű projektben készült.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít