nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az egészséges táplálkozási szokások gyermekkorban történő kialakítása és megerősítése hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai fejlődéshez, pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak és hozzájárulnak az egészségben eltöltött életévek növeléséhez, valamint az egészségi állapot javításához.

Az iskolai oktatás részeként a gyermekek elsajátítják az egészséges táplálkozás elméleti alapjait, ugyanakkor azok gyakorlati megvalósításában erős környezeti támogatásra van szükségük.

Az egészséges táplálkozás alapelveire épülő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: közétkeztetési rendelet) foglalt előírások célja, hogy a gyermekek a közétkeztetésben változatosan, kellő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasszanak csökkentett só-, cukor- és a telített zsírsavak bevitel mellett.

A közétkeztetés részeként az iskolában üzemelő büfék, étel- és italautomaták árukínálatának is támogatni szükséges a fiatalok egészségtudatos attitűdjeit.

A közoktatási intézmények vezetőinek – az iskola-egészségügyi feladatot ellátók (iskolaorvos, iskola védőnő) bevonásával – gondoskodniuk kell arról, hogy az iskolabüfék árukínálata a vonatkozó jogszabályi korlátozások betartásával a lehető legnagyobb mértékben kövesse az egészséges táplálkozás alapelveit, és igazodjon a közétkeztetési rendeletben foglaltakhoz elősegítve az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.  

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendeletben, valamint a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a nevelési-oktatási intézményekben a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (a továbbiakban: NETA tv.) hatálya alá tartozó élelmiszer, továbbá alkohol- és dohánytermék nem árusítható.

Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2022. július 1-jén történő hatálybalépését követően a NETA tv.-ben foglaltakat a Korm. rendelet szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.   

A NETA tv. valamint a Korm. rendelet együttes alkalmazását segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített „Népegészségügyi termékadó” című 53. számú információs füzet, mely megtalálható a NAV honlapján.

A gyermekek egészégének védelme érdekében a jogszabályváltozás szerint tovább korlátozódott az előre csomagolt, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó termékek, valamint a magas só, és telített zsírsav tartalmú élelmiszerek iskolában történő árusítása, így 2022. szeptember 1-jét követően a köznevelési intézményekben (iskolabüfékben, áruautomatákban, stb.) nem árusíthatók többek között az alábbi főbb termékcsoportok:

  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó üdítő,

kivéve a legalább 50% gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek, valamint

legalább 50%-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékek

  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó szörpök,

kivéve a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti kivonatalapú szörpök, valamint

a legalább 50% gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó szörpök

  • energiaitalok
  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó előre csomagolt készítmények (pl. kekszek, ostyák, cukorkák, tészták, stb.)
  • alacsony rost tartalmú (8 gramm rost /100 gramm alatti) olajos magvat tartalmazó csemegék (pl. müzlik)
  • alacsony csokoládé- és kakaó tartalmú csomagolt élelmiszerek a Korm. rendelet szerinti cukortartalom függvényében
  • magas só (1 gramm só/100 gramm feletti) vagy magas telített zsírsav (2 gramm telített zsírsav/100 gramm feletti) tartalmú ropogtatni valók (pl. snackek, chipsek stb.) a Korm. rendelet szerinti kivételekkel

A fenti lista kizárólag általános iránymutatásra szolgál, a részletes szabályokat a fenti rendeletek tartalmazzák, melyhez segítséget nyújt a NAV 53. Információs füzete.

Az iskolabüfék árukínálatának hatósági ellenőrzését a népegészségügyi hatóság végzi (a vármegyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási / fővárosi kerületi hivatalai).

Amennyiben nem megfelelősséget tapasztal az iskolabüfék, iskolai ital- és áruautomaták árukínálatában, úgy bejelentéssel élhet a területileg illetékes járási / fővárosi kerülti hivatalnál.

Az illetékes hivatalok elérhetőségéről itt tájékozódhat.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat