Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

covid 19 logo

COVID-19

TÁJÉKOZTATÓ OLDAL

 
Lakossági tájékoztató
(ingyenesen hívható)
telefonszám:


1812

Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával több mint 10 milliárd forintból valósultak meg rehabilitációs területet érintő fejlesztések országszerte, ennek keretében 54 intézményben újult meg a rehabilitációs eszközpark, továbbá sor került rehabilitációs centrumok kialakítására is.

 

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány szinte minden területén tért hódított a fejlett technológia alkalmazása, így egyes diszciplinákban megjelentek a robotok is. Az akut stroke-ellátásban nagy előrelépés volt a rekanalizációs eljárások bevezetése. Eredményesebbé vált a gerincvelősérültek és baleseti agysérültek akut ellátása is. Mindezek ellenére jelentős számú beteg továbbra is több-kevesebb funkciózavarral kerül ki az akut kezelést végző osztályokról. Az ő további javulásuk és társadalomba történő visszailleszkedésük a rehabilitáció eredményességén múlik.

Az EFOP-1.8.26-23-2023-00002 „Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása” elnevezésű projekt 1337 db magas színvonalú rehabilitációs eszköz − többek között fejlett technológián alapuló, robot asszisztált, komputerizált interaktív terápiás eszközök, ezen felül hidroterápiás, fizikoterápiás valamint végtagmozgató eszközök − beszerzésével járult hozzá a következményes mozgásszervi betegségek rehabilitációjának fejlesztéséhez 54 intézmény 83 telephelyén. 

A projekt megvalósítása során az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával, az Országos Mozgásszervi Intézet szakmai együttműködésével sor került 9 rehabilitációs centrum létrehozására, meglévő rehabilitációs osztályok fejlesztésére valamint 6 db szakmai eljárási protokoll kidolgozására. A meghatározott szakmai irányelvek célja az egyes fejlett technológián alapuló eljárások alapvető jellemzőinek, indikációinak ismertetése, különös tekintettel a rehabilitációs programba való beépítésük módjára és az egyéb terápiás módszerekkel való összehangolásra.

rehabilitacios eszkoz

  1. Alsó végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - speciális kiegészítő rehabilitációs program, amely virtuális környezetet teremt a járás újratanulása érdekében, ezáltal növelhető a feladatspecifikusság és könnyebben szimulálhatók mindennapi tevékenységek.
  2. Alsó végtagi robotterápia - a rehabilitáció korai fázisában alkalmazható fejlett technológiai program. Segíti és támogatja a betegek vertikalizációját illetve a járás előkészítését biztonságos környezetben, szükség szerinti mértékű robotos rásegítéssel.
  3.  Egyensúly fejlesztő tréning interaktív eszközzel - speciális terápiás megközelítés, célja a betegek egyensúlyozó képességének fejlesztése. Az eszköz interaktív platformon alapul.
  4. Exoskeletonnal történő (robotos) járásgyakorlás - a testen viselhető exoskeleton egy külső váz, amely a beteget támogatja és segíti a járást. Alkalmazásával lehetőség nyílik a járásminták és a járásképesség célzott fejlesztésére.
  5. Felső végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - segítik a mozgáskoordinációt és az izomerőt fejleszteni, ezáltal elősegítik a betegek rehabilitációját. A terápia során a betegek személyre szabottan fejleszthetik az érintett végtagokat, javítva a funkciókat és a mindennapi tevékenységekben való önállóságot.
  6.  Felső végtagi robotterápia - támogatják a beteget a különböző terápiás feladatok és gyakorlatok elvégzésében, ezáltal a fejlett technológia lehetővé teszi a mozgásuk precíz és fokozatos fejlesztését.

A fejlesztés jelentősen hozzájárul a rehabilitációs ellátásban részesülők munkaképességének, életminőségének javulásához, a szakellátás tehermentesítéséhez és a kórházi ápolási napok számának csökkentéséhez. Javul a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hozzáférhetősége, csökken a területi elérhetőségben tapasztalható különbség. A fejlett technológián alapuló eszközpark kialakításával, országos lefedettséggel, a lakosság teljes körében elérhetővé vált a stroke utáni, a gerincvelősérült, a baleseti agysérült betegek teljes körű rehabilitációs ellátása.

A fejlesztés az EFOP-1.8.26-23-2023-00002 „Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása” elnevezésű projektben, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, 10,210 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít