Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (NER) a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait.

A módosítás lényege: a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékezető oltás adására nincs szükség. A nemzetközi oltási bizonyítványban dokumentált sárgaláz elleni oltás érvényessége életre szóló.

A sárgaláz az egyetlen betegség, melyet a WHO 2005-ben megújított Nemzetközi Egészségügyi Rendszabálya (IHR) abban a tekintetben taglal, hogy mely országok követelhetik meg a sárgaláz elleni védőoltás igazolását az országba érkezőktől és milyen szankciókat tehetnek ennek hiányában.

2014 májusában, a WHO Védőoltási Stratégiai Tanácsadó Testülete a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján javaslatot tett az egyszeri sárgaláz elleni védőoltás élethosszig tartó védőhatásának a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban történő deklarálására. A javaslatot a WHO 67. Közgyűlésén elfogadták, és módosították a NER 7. számú mellékletét.

A NER 7. sz. mellékletének módosítása 2016. július 11-én lép életbe és minden WHO tagállamra érvényes.

A 7. számú melléklet módosításának értelmében a sárgaláz elleni védőoltás érvényessége életre szóló, függetlenül attól, hogy az oltás mikor történt, a régmúltban vagy jelenleg. A sárgaláz elleni védőoltás életre szóló érvényessége 2016. július 11-én lép életbe, azaz nemzetközi utazás kapcsán emlékeztető oltás nem szükséges annál a személynél, aki valaha sárgaláz elleni védőoltást kapott és erről oltási dokumentációval rendelkezik.

A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban a sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó, 2005-ben megfogalmazott előírások szövegszerűen az alábbiak szerint módosultak (l. vastagon szedett szövegrészeket):

A sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó ajánlások és előírások:

E melléklet alkalmazásában:

I. A sárgaláz lappangási ideje hat nap;

II. Az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott, sárgaláz elleni vakcinák a beadást követő 10. nap elteltével biztosítanak védelmet a betegség ellen;

III. A védelem az oltott személy egész életére szól;

IV. A sárgaláz elleni védőoltást tanúsító oltási bizonyítvány a védőoltás beadását követő 10. naptól az oltott személy élete végéig érvényes.

Gyakori kérdések és válaszok

1. Kell-e új oltási bizonyítvány a sárgaláz elleni oltás igazolásához?

Nem. A jelenleg használatos igazolás élethossziglan érvényes.

2. A 2005 óta használatos oltási bizonyítványba kell-e módosítani az érvényesség változását?

Nem. Sőt, bármilyen javítás, radírozás, áthúzás érvényteleníti az oltási bizonyítványt.

3. Új oltási bizonyítvány kiállításakor mit kell az érvényesség rovatába írni?

(certificate valid from until)

Érvényesség kezdete a beadástól számított 10. naptól (nap/hónap/év)

alá

angol nyelven: life of person vaccinated

francia nyelven: vie entiere du sujet vaccine

4. A WHO által javasolt sárgaláz elleni oltás érvényessége a betegség által érintett országok lakosaira is vonatkozik?

Nem. A módosítás csak azokra a nemzetközi utazókra vonatkozik, akiknél eddig a belépés feltétele a sárgaláz elleni érvényes oltási igazolás felmutatása volt. Az oltás és újraoltás idejéről saját hatáskörben döntenek azok az országok, ahol a sárgaláz terjedésének fennáll a lehetősége.

5. A WHO tagállamainak milyen lépéseket kell tenni a 2016. július 11-től életbelépő új követelmény megvalósításához?

minden érintett hatóság és szakember hivatalos tájékoztatása;

képzések szervezése a szükséges intézkedések egységes bevezetése érdekében;

a meglévő szabályzatokat, előírásokat és folyamatokat át kell tekinteni, és szükség esetén módosítani annak érdekében, hogy megfeleljenek az új rendszabályoknak.

 Forrás:

1.Vaccines and vaccinations against yellow fever: WHO Position Paper-June 2013, Weekly Epidemiological Record, 88(27):269-284, (http://www.who.int/entity/wer/2013/wer8827.pdf?ua=1,accessed14 April 2016.)

2. Resolution WHA67.13

A betegségről: A kullancsok élőhelye az aljnövényzetben gazdag erdők és patak menti ligeteket. A bőrbe fúródva, vérszívás közben gyomortartalmukat bejuttatják a vérkeringésbe, mely a betegséget okozó vírust tartalmazhatja. A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) szezonális megbetegedés, a kullancsok érési ciklusának megfelelően április - májusban és augusztus - szeptemberben tapasztalható halmozódása. A fertőzött emberek egyharmadánál az 5. - 14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 4. héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások. A vállizomzat sorvadása és az agyi működés károsodása maradhatnak vissza.

Az oltóanyagról: elölt vírust tartalmaz, 2 alapoltás majd emlékeztető oltások váltják ki a védelmet. Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Két oltást után alakul ki a védettség.

Javasoljuk mindenkinek: aki kertben dolgozik, erdőben kirándul, vagy Balaton körül nyaral. Oltandók: az endémiás (járványos) területeken (Svédország, Finnország, Balti Államok, Németország, Csehország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Oroszország  és Szibéria) huzamosabb ideig kempingezők, vadászok, állatbefogással-, vagy növénygyűjtéssel foglalkozók.

Az étellel, vízzel, légutakon vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegeit veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal (óvintézkedésekkel) vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az egyén szempontjából egyaránt. A felkészítés során mindezekről tájékoztatást kap az utazó.

Teljeskörű felkészítést biztosítunk külföldi munkavállalás, kitelepülés, hosszútávú tanulmány előtt.Intézetünkben heti négy alkalommal van vérvétel, ahol a kiutazás feltételeként felsorolt – vérből és székletből történő – szűrővizsgálatokat a lehető legrövidebb idő alatt el lehet végeztetni.

Lehetőség van utazás utáni szűrővizsgálatokra is, melyben a felkészítést végző kollegák tudnak segíteni. Közvetlen konzultációs kapcsolatunk van az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Trópusi Ambulanciájával.

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban - utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás (1997. évi CLIV. tv. 57. (2) c) pont), a térítés összege változó lehet. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógy-ellátási kedvezmény. Az oltóanyag-ellátás biztosított, az utazással kapcsolatos oltások helyben elérhetőek, gyógyszertárba nem kell menni.

A SÁRGALÁZ ELLENI OLTÁSRÓL

sárgaláz elleni védőoltást a http://www.utazaselott.hu/')" id="clink">www.utazaselott.hu honlapon felsorolt akkreditált oltóhelyeken adnak. Az oltást, kötelezően, a WHO 2008-ban módosított szabályzatának megfelelő nemzetközi oltási könyvbe jegyzik be (International Certificate of Vaccination or Profilaxis). Ennek érvényességét az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor ellenőrizhetik.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít